Loading...

Signal ile Kendi Mesajlaşma Uygulamamızı Yapalım

Murat Şişman - [email protected]

Murat Şişman tarafından kaleme alınan Signal ile Kendi Mesajlaşma Uygulamamızı Yapalım adlı bu makale Arka Kapı Dergi’nin 7. sayısında yayımlanmıştır.


 

Son günlerde mesajlaşma uygulamalarındaki güvenlik soruları sıkça gündemde yer buluyor. Arka Kapı Dergisinin önceki sayılarında hangi mesajlaşma uygulamasının hangi güvenlik yöntemlerini kullandığını detaylı şekilde anlatan yazılar yayınlanmıştı fakat bu sefer kendi güvenli mesajlaşma uygulamamızı kendimiz yapıyoruz.

Signal; açık kaynak olarak ve ücretsiz dağıtılan bir sistem olup kullanıcılarına uçtan uca şifreleme ile güvenli bir mesajlaşma ortamı sunuyor. Android ve iOS gibi cihazlar için önceden hazırlanmış çalışır haldeki uygulama kodları Github üzerinde de yayınlanmakta olup dileyen herkes bu kodları bilgisayarlarına indirip gerekli düzeltmeleri gerçekleştirerek başka isimler altında diledikleri gibi yayınlayabilirler. Tıpkı PTT Messenger gibi.

Signal ile Kendi Mesajlaşma Uygulamamızı Yapalım

(Signal iOS ve Android uygulaması kaynak kodlarına https://github.com/signalapp adresinden erişilebilir)

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda tüm haber kanalları ve gazetelerde kamu ve kolluk kuvvetlerimizin kullanımı için Türk mühendislerinin %100 yerli ve milli olarak geliştirdiği mesajlaşma sistemi olan PTT Messenger’ın kullanılacağı haberleri gündeme oturmuştu. Dönemin Başbakanı ve Genel Kurmay Başkanın dahi bu uygulamayı kullanırken görüntüleri medyaya yansımıştı. Oysa %100 Türk mühendislerinin geliştirdiği söylenen uygulama, Signal’in Github hesabından indirilen kaynak kodlarının yalnızca Logo değiştirilerek yeniden derlenmesinden başka bir şey değildi. Kim bu projeyi gerçekleştirdi bilinmez ama ülkemizin başbakanının dahi uygulamayı %100 yerli-milli, Türk mühendisler tarafından geliştirildi şeklinde duyurması o günlerde oldukça tepki almıştı. Birçok kişinin, konuyla ilgili yetkililere bu uygulamanın devletimize ne kadar ücrete mal olduğunu sormasına rağmen bir cevap alınamaması da ayrıca üzücü bir durum oluşturmuştu.

 

Yazımızda hazırlayacağımız mesajlaşma uygulamasının Android sürümünü oluşturacağız, dileyen okuyucularımız iOS sürümünü de aynı Github hesabından indirebilirler. 

 

Güvenli Mesaj V1.0

Github hesabından indirdiğimiz Android uygulamasına ait kodları Android Studio yazılımı ile açtıktan sonra çekiç simgesine tıklayıp Gradle Build işlemini gerçekleştirerek hazır hale getirmeliyiz. İşlem başarıyla tamamlandıktan sonra Signal-android-master modülü görünür olacaktır ve çalıştır butonuna tıkladığımızda Virtual Device (simülatör) veya cihazdan test edebilir hale gelecektir.

Android Studio içerisinde Run butonuna bastığımızda uygulamanın çalışacağı cihazın seçilmesi için bir ekran ortaya çıkmaktadır. Eğer USB kablo ile cihazınız bilgisayar bağlı ise bu listede görünecektir ya da yeni bir Virtual Device (simülatör) oluşturarak burada çalışmasını sağlayabilirsiniz.

 

İşte karşımızda Signal uygulaması!

 

Signal Android uygulaması birçok yabancı dil desteğine sahip olduğu için ayrıca Türkçeleştirmek için vakit harcamamıza gerek yoktur. Görsellerde simülatör dili İngilizce olduğu için varsayılan olarak İngilizce görünmektedir.

 

Dikkat etmemiz gereken en önemli nokta şudur; şu ana kadar Signal uygulamasının orijinal sürümünü derleyip simülatörde çalıştırdık yani orijinal Signal uygulamasını yeniden derlemiş olduk. Şimdi bu kodları kendimize ait yeni bir uygulamaya çevirmemiz gerekiyor.

AndroidManifest.xml dosyasının ilk satırlarında yer alan package bölümünde yazan org.thoughtcrime.securesms Signal’in orijinal ismi olup bunu kendimize ait bir isimle değiştirmeliyiz. Örneğimizde uygulama paket adını com.muratsisman.guvenlimesaj olarak belirleyeceğimiz için tüm org.thoughtcrime.securesms içeriğini com.muratsisman.guvenlimesaj olarak değiştirmemiz gerekmektedir. En kısa yoldan tüm dosyaların içeriğinde bu değişikliği yapmak için projeyi taş tıklayıp, açılan context menü’den Replace in Path özelliğini kullanabiliriz.

Son adım olarak uygulamamızın cihaz ekranında görünen ismini Güvenli Mesaj olarak değiştirmek için strings.xml dosyasındaki app_name alanını ve ardından kaynak kodların bulunduğu klasördeki isimleri com.muratsisman.guvenlimesaj olarak düzenliyoruz.

( src -> com -> muratsisman -> guvenlimesaj )

Uygulamamız Güvenli Mesaj adı altında orijinal Signal’den tamamen farklı olarak hazırlanmış oldu. Logo ve içeriğinde görsel öğeleri de değiştirerek kendinize ait güvenli mesajlaşma uygulamanızı GooglePlay mağazasında yayınlayabilirsiniz.